Beşevler Mah. Acar Sk. No:1 D:5 Nilüfer/Bursa 0539 316 70 72

Nasır Bakımı

SG Podoloji

Nasır, en sık karşılaşılan ayak rahatsızlıklarından biridir. Nasırlar genelde fazla baskı ve sürtünmeye bağlı olarak oluşan vücudun koruma politikasıdır. Ağrılı ve acılı hale gelebilir. Nasırın oluşmasını engellemenin ilk kuralı fazla baskı ve sürtünmeyi ortadan kaldırmaktır. Aksi halde yapılan temizleme ve bakım uygulaması geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Podolojik müdahalelerle yaşam kalitenizi koruyup günlük yaşantınıza devam ederek nasırdan kurtulmak mümkündür.

Nasır, genellikle ayakların kemikli bölgelerinde oluşan ve bu bölgelerin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ile sürekli olarak sürtünmeye ve basınca maruz kalması sonucunda oluşan bir cilt hastalığıdır. Yaygın olarak ayaklarda görülmekle birlikte özellikle ellerini kullanarak çalışan kişilerde elin basınca maruz kalan kısımlarında da ortaya çıkabilir.

Nasırlar genellikle basit olarak görülmekle birlikte başlangıçta çok fazla ağrıya neden olmaması ve günlük hayatı etkilememesi nedeniyle hastalar tarafından önemsenmez. Fakat başlangıç aşamasında tedavi edilmeyen nasırlar büyüdükçe ve sertliği arttıkça daha fazla ağrıya neden olur ve tedavi süreci de uzar. Bu nedenle yeni oluşan nasırlar derhal uygun yöntemlerle tedavi edilmelidir.

Pek çok cinsi bulunan nasırların boyutları da değişkenlik gösterir. Gün içerisinde ayakları çok fazla terleyen, gün içerisinde çok fazla ayakta duran ve ayakları ayakkabı içerisinde çok fazla kalan, ayak sağlığı ile uyumlu olmayan ayakkabılar giyen kişilerde ayak nasırı görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Nasır neden olur?

Nasır (kallus ve klavus), derinin basınç ve sıkışma altında kalması sonucunda ortaya çıkan derideki sertleşme ve kalınlaşmadır. Nasır ya altındaki kemik çıkıntısının basısında ya da sürekli aynı noktaya uygulanan baskı ve sıkıştırmadan dolayı ortaya çıkabilir. Özellikle ayak tabanında yanlış ayakkabı kullanımları, uygun olmayan tabanlık seçimi gibi durumlarda, vücut ağırlığının en çok yoğunlaştığı noktalarda nasır oluşabilir. Anatomik olarak kemik yapısında bir bozulma oluşmuş ise bu durumda da nasırlaşma gözlenebilir.

Nasır nerelerde oluşur?

Ayak parmak aralarında, parmakların birbirlerine olan basısında, ayak parmak üstlerinde, topuklarda, avuç içinde, parmak uçlarında, dizlerde, dirseklerde, omuzlarda ve basınca maruz kalan yerlerde görülebilir.

Nasır ve siğili karıştırmayın

Bulaşıcı olmayan nasır bazen ayak tabanında kalın beyaz plak şeklinde oluşan siğiller ile karıştırılabilir. İkisi arasındaki fark şöyledir: Siğillerin üzeri kazındığında küçük noktalar halinde siyah ve kanama odakları gözlenir, nasırlarda ise kalın beyaz tabaka homojendir. Bazı nasırlar ortalarında konik şekilli, çivi benzeri bir öz bulundururlar ve bazılarının etraflarında sarımsı beyaz bir alan yer alır. Nasırın ortasındaki tıkaç benzeri yapı sinir dokularına bası yaptığında ağrıya neden olabilir. Ayak parmak aralarında yer alan nasırlar ise ter ve neme bağlı beyaz bir renk alabilir. Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda, nasırlı alanda enfeksiyon gelişmesine bağlı nasırların altında irinli, iltihaplı sıvı birikimi gözlenebilir.

Nasır tedavisi

Nasırlar, derinin keratin tabakasını eritme özelliği içiren salisilik asit içerikli karışımlar, solüsyonlar, pomadlar ve hazır nasır bantları kullanılarak tedavi edilebilir. Bu uygulamaların yeterli olmadığı durumlarda nasırların cerrahi olarak çıkarılması, elektrokoter veya kriyoterapi gibi yöntemler uygulanılarak yok edilmesi sağlanabilir. Nasırlar tedavi edilmediğindeyse büyüyebilir. Ağrı ve enfeksiyon eklenmesi sonucunda tedavisi zorlaşabilir. Özellikle periferik damar hastalığı, dolaşım bozukluğu ve diyabeti olan hastalar için nasırlar uzman hekimler tarafından tedavi edilmelidir. Bu hastalarda nasırların altında başlayan yaraların uzuv kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Nasır tekrar çıkar mı?

Tedaviden sonra nasırın tekrarlaması sık karşılaşılan bir durumdur. Nedenler ortadan kaldırılmadıkça nasırların tekrarlaması kaçınılmazıdır. Bu nedenle tedavi sonrasında nasır ayak bölgesinde ise ayağın ortopedik olarak değerlendirilmesi, anatomik bir bozukluk varsa ayağa uygun tabanlıklar veya ayakkabılar giyilmesi gerekir. Nasırın oluştuğu noktalarda ve parmaklarda nasır koruyucu özel aparatlar ve halkalar kullanılması önerilebilir. Derinin basınç altında kaldığı alanlar özel koruyucular ile korunmalıdır.

İletişim