Beşevler Mah. Acar Sk. No:1 D:5 Nilüfer/Bursa 0539 316 70 72

Tırnak Mantarı

SG Podoloji

Tırnak mantarı, özellikle tırnağın neme ve ısıya maruz kalmasıyla oluşup ürer. Tırnak ile tırnak yatağı arasındaki bölge yapısı nedeniyle bu üreme sürecini kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır.

Bu durum tırnakta şekil bozukluğuna, ayakta koku oluşmasına, tırnakların kalınlaşmasına, kaşıntıya neden olabilmektedir.
Podolojik müdahalelerle yaşam kalitenizi koruyup günlük yaşantınıza devam ederek tırnak mantarından kurtulmak mümkündür.

Tırnak mantarı nedir?
Tırnak mantarı,
tırnak ucunun hemen altında, sarı ya da beyaz bir nokta olarak başlayan yaygın bir durumdur. Hafif durumlarda, tırnak mantarları kişileri rahatsız etmeyip tedavi arama ihtiyacı doğurmayabilir. Buna karşın, bazı durumlarda tırnak mantarı ağrılı ve kalın tırnaklara, tırnak batmasına, kokuya neden olur. Tırnak mantarına onikomikoz ya da tinea unguium da denir. 

Tırnak mantarının belirtileri nelerdir?


Tırnak mantarı, tırnaklarda gözlenen;

  • - Kalınlaşmış doku

  • - Beyaz-sarı ya da kahverengi renk değişikliği

  • - Ufalanan veya düzensiz yapı

  • - Şekil bozukluğu

  • - Hafif koku 

gibi semptomlarla kendini gösterir. Ayak tırnak mantarı, el tırnak mantarına oranla çok daha sık gözlenen bir durumdur. 

Tırnak mantarı neden oluşur?

Mantar tırnak enfeksiyonlarına fungus denen çeşitli organizmalar neden olur. Bunun haricinde maya ve küfler de tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir.

Tırnakta gözlenen mantar enfeksiyonu her yaşta insanda görülsede de, yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır. Tırnak yaşlandıkça, kırılgan ve kuru bir dokuya sahip olur. Kuru doku, tırnakların çatlamasına neden olur ve bu çatlaklara mantarlar daha kolay girip yerleşir. Yaşlılıkta tırnak mantarının daha fazla gözlenmesinin bir diğer nedeni ise, ayaklardaki kan dolaşımının azalması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi faktörlerdir.

Ayak tırnağı mantar enfeksiyonu bazen ayakta başlayıp tırnaklara yayılabilir. Başka birinden enfeksiyon kapılması çok nadirdir.

Tırnak mantarı nedeniyle ne zaman doktora gidilir?

Tırnak mantarı için kendi kendinize uygulayabileceğiniz bakımlar işe yaramadığı durumlarda tırnak giderek renk değiştirir, kalınlaşır veya deforme olursa bir doktora yada podolog'a görünebilirsiniz. Ayrıca diyabetiniz varsa ve tırnak mantarı geliştirdiğinizi düşünüyorsanız uzman bir doktora görünmelisiniz.

Tırnak mantarı risk faktörleri nelerdir?

Tırnak mantarı geliştirme riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:

  • - İleri yaş (yukarıda belirtilen nedenlerle birlikte, mantarlara daha uzun yıllar maruz kalma ve daha yavaş büyüyen tırnaklara sahip olmak) 

  • - Aşırı terleme

  • - Ayak mantarı geçmişi

  • - Yüzme havuzları, spor salonları ve duşlar gibi nemli, ortak alanlarda çıplak ayakla yürümek

  • - Küçük bir cilt ya da tırnak yaralanması veya sedef hastalığı gibi bir cilt rahatsızlığına sahip olmak

  • - Diyabet, dolaşım problemleri veya zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak 

Tırnak mantarı engellenebilir mi?

Aşağıdaki alışkanlıklar tırnak mantarını, tekrarlanan mantar enfeksiyonlarını ya da ayak mantarını önlemeye yardımcı olabilir:

  • - Elleri ve ayakları düzenli olarak yıkamak: Enfekte bir tırnağa dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Yıkadıktan sonra tırnaklarınızı nemlendirin.

  • - Tırnakları düz bir şekilde kesmek: Tırnakları kestikten sonra kenarları bir törpü ile düzeltin ve kalınlaşmış alanları inceltin. Her kullanımdan sonra tırnak makası ile törpünüzü dezenfekte edin.

  • - Ayağın terlemesini engellemek: Ter emici çorap giyin ya da mümkünse yedek çorap taşıyarak çoraplarınızı değiştirin. Nefes alan malzemelerden yapılmış ayakkabıları seçin.

  • - Ortak alanlara dikkat etmek: Havuz alanlarında ve soyunma odalarında terlik giyin. Her müşteri için sterilize manikür aletleri kullanan bir tırnak salonu seçin. 

  • - Kullandığınız ürünlere dikkat etmek: Tırnak cilası, oje ve yapay tırnaklar kullanmaktan kaçının. 

Tırnak mantarı nasıl teşhis edilir?

Tırnak mantarları, hekimler tarafından muayene sırasında kolayca tespit edilir. Bazen hekimler enfeksiyona neden olan mantar türünü belirlemek isteyebilir. Bu nedenle, tırnaktan bir parça alınıp, laboratuvara test için yollanır.

Sedef hastalığı gibi diğer durumlar, bazen tırnak mantar enfeksiyonunu gibi gözükür. Bunun haricinde, bakteri gibi mikroorganizmalar da tırnaklara bulaşabilir. Enfeksiyonun nedenini bilmek, en iyi tedavinin belirlenmesinde önemli bir adımdır.

Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?

Tırnak mantarı enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir. Kişisel bakım stratejileri ve reçetesiz ürünler yardımcı olmadıysa bir hekime danışılmalıdır. Tedavi, durumun ciddiyetine ve buna neden olan mantar türüne bağlıdır. Sonuçları görmek aylar alabileceği gibi tırnak mantarı iyileşse bile tekrar enfeksiyonlar gözlenebilir.

Tırnak mantarı tedavisi ilaçları

Bu tür rahatsızlıklarda hekimler, genellikle ağızdan alınan veya tırnağa uygulanan antifungal ilaçlar reçete eder. Bazı durumlarda, oral ve topikal antifungal tedaviler birlikte kullanılır. 

Bazı özel durumlarda hekim, antifungal ilacı doğrudan tırnak altındaki enfeksiyona uygulayabilmek için tırnağın geçici olarak çıkarılmasını önerebilir. Bazı ciddi tırnak mantarı enfeksiyonları ilaçlara cevap vermez. Enfeksiyon şiddetli veya aşırı derecede ağrılıysa, kalıcı olarak tırnağın alınması önerilebilir.

Tırnak mantarına ne iyi gelir?

Özellikle en fazla gözlenen ayak başparmak tırnak mantarı tedavisi için bazı uygulamalar vardır:

Reçetesiz satılan antifungal tırnak kremleri ve merhemlerini deneyebilirsiniz: Tırnakların yüzeylerinde beyaz lekeler fark ederseniz; törpüleyin, tırnaklarınızı suya batırın, kurutun ve ilaçlı krem veya losyon uygulayın.

Tırnakları kesin ve inceltin: Bu uygulama, tırnaklar üzerindeki basıncı azaltarak ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, bunu bir antifungal uygulamadan önce yaparsanız, ilaç tırnağın daha derin katmanlarına ulaşabilir.

Düzenli olarak ayak bakımınızı yaptırın: Ayaklarınıza zayıf kan akışına neden olan bir durumunuz varsa ve tırnaklarınızı kesemiyorsanız, tırnaklarınızı düzeltmek için düzenli olarak bir ayak sağlığı merkezine başvurun.

İletişim